REFLECTIE-ONDERZOEK door RECHTERS?

Gouda, 23 maart 2025

In februari 2024 kwam een Reflectierapport uit van rechters over de eigen beroepsgroep: de rechters, die gedurende vele jaren ruim 2000 kinderen van de Toeslagouders hebben uithuisgeplaatst. Weinig Toeslagouders hebben hieraan meegewerkt.
Enkele weken geleden kwam er een Reflectierapport uit van de Jeugdbeschermingen in ons land over hun grote aandeel bij die ruim 2000 uithuisgeplaatste kinderen.
In beide rapporten veel woorden aan de werkomstandigheden als werkdruk, personeelsverloop, etc. Geen woord over …. ambtseed of onderzoeksplicht bij rechters of jeugdzorgwerkers.
Deze week -27 maart 2025 – komt het eindverslag uit van de CTU-Commissie Toeslagaffaire Uithuisplaatsingen. Een commissie o.l.v. Mevrouw Hamer. Daar moeten we even op wachten.
Over NEPZITTIGEN EN NEPRECHTERS leest u hierna veel eigenaardigheden. Of is er opzet in het spel?
Deze informatie bieden wij u aan met het verzoek of u zelf uw nare ervaringen met een (kinder)rechter of uw advocaat wilt delen met ons.

Reageert u a.u.b.! Hoe meer ervaringen, des te meer motieven voor verandering.

NEPZITTINGEN – NEPRECHTERS

  • (Kinder) rechters willen niet zien of zien niet, dat:
    de 14 jeugdinstanties ( Gecertificeerde Instelling-G.I.) als Diensten Jeugd”bescherming”, William Schrikker Groep- W.S.G. en Leger des Heils-L.d.H. ondeskundige en onprofessionele niet-leerbare jeugdinstanties zijn;
  • dat deze jeugdinstanties moeten bestaan van aantallen kinderen ondertoezichtgesteld ( OTS) of uithuisgeplaatst( UHP) per jaar per regio;
  • dat in meerdere gevallen alle kinderen uit 1 gezin worden uithuisgeplaatst. Een kinderrchter vraagt aan een jeugdinstantie: “Waarom plaatst u beide kinderen uithuis?” Reactie van de jeugdinstantie: “dat doen wij altijd”. Er zijn gezinnen, waar 4,5 tot 7 kinderen zijn uithuisgeplaatst. Dat jeugdinstanties kinderen GIJZELEN door plaatsing van de uithuisgeplaatste kinderen in vele gevallen in een andere woonplaats of in een andere provincie dan wel nog verder weg. Een kind uit Zuid-Holland wordt geplaatst op een zorgboerderij in de Achterhoek of ergens in Brabant, kinderen uit Friesland worden geplaatst ergens in Gelderland. Onlangs verhuisde een ouderpaar uit Hoofddorp bij Amsterdam naar de verblijfplaats van hun 2 uithuisgeplaatste kinderen in Gelderland.
  • dat deze instanties de ouders van de uithuisgeplaatste kinderen FOLTEREN met uiterst slechte bezoekregelingen van bijv. 1 uurtje per 14 dagen en dan daarbij de begeleiding: ouders worden gecontroleerd op wat ze WEL of NIET mogen zeggen. Cadeau’s aan kinderen worden uitgebreid besproken, alsook uw gedrag als vader/moeder! Uw bezoek = een foltering.
  • dat die jeugdinstanties daarmee al vroeg na de uithuisplaatsing een begin maken met opzettelijke ouderverstoting (ouderverstoting is een misdrijf, gebeurd de ouderverstoting door een jeugdinstantie dan heet dit: institutionele ouderverstoting);
  • de kinderrechters geen toezicht te houden op bezoek- en informatieregelingen en dit ook gemakshalve uit-handen-geven aan de jeugdinstanties. Iedere humaniteit of coulance binnen de jeugdzorg gaat door het tirannieke karakter van jeugdinstanties hiermee verloren. Er zijn kinderen, die nooit of vrijwel nooit meer thuis komen of thuis zijn gekomen.
  • dat deze jeugdinstanties er telkens weer in slagen om van ouders van uithuisgeplaatste kinderen de deelname aan trainingen, cursussen, avonden, gesprekken te vorderen. Na afronding van deelname aan deze trainingen, etc, vind de jeugdinstantie wel weer een andere mogelijkheid om ouders te pressen om hun beschermingsmaatregelen te continueren. Kinderrechters gaan meestal voorbij aan deze activiteiten door ouders en die spel door jeugdinstanties.

ALLE STUKKEN GELIJK VOOR IEDER !

  • dat alle rapporten + Producties EN bij de kinderrechter En bij de jeugdinstanties EN bij de ouders (en hun advocaat) voor en tijdens een zitting dezelfde inhoud moeten hebben.
  • De advocaat moet dit ook controleren of dit navragen. Dit is een onderdeel van een eerlijk proces.
  • het is meermalen gebleken dat bij zittingen andere of meer papieren door de jeugdinstanties aan de kinderrechter en griffier worden geven dan aan de ouders + advocaat.
  • het is daardoor meermalen gebleken dat de rechters over meer en/of andere informatie beschikten dan tijdens de zitting. Dit feit kwam meermalen tot uiting in de Beschikkingen van de rechters. Iets NIET besproken tijdens een zitting en toch bleek dat en dat feit te bestaan.
  • het is meermalen gebleken dat bij zittingen in de voorgelezen bijdrage(n) door jeugdbeschermers bepaalde voor ouders gunstige dan wel ongunstige alinea’s niet worden voorgelezen.

WANNEER WRAKING?

  • in het geval een rechter u onderbreekt of niet laat uitspreken en in het geval die rechter hierbij blijft door u niet het woord te geven, dan rest u te zeggen, dat u het vertrouwen in deze rechter opzegt en u begint een wraking. Dit houdt in dat u luid te kennen geeft dat u de rechter wraakt en u loopt naar de uitgang van de zittingszaal en opent de deur en houdt deze geopend, totdat uw partner en/ of uw vertrouwenspersoon en/of uw advocaat u uiteraard volgen. U overlegt altijd met elkaar buiten de zittingszaal;
  • in het geval u vermoedt dan wel duidelijk kunt zien dat jeugdzorgpersoneel en een rechter met elkaar spreken of hebben gesproken, dan geldt eveneens deze mogelijkheid tot wraking van een rechter.
  • in het geval u tijdens een zitting hoort over een pertinente onjuistheid/ onjuistheden door jeugdzorgwerkers, dan verzoekt u de rechter deze uitspraak te willen onderzoeken. Weigert de rechter uw verzoek, dan heeft u de plicht om de rechter te wijzen op de onderzoeksplicht. Blijft de rechter weigeren, dan is die weigering tot onderzoek eveneens een reden om de rechter te gaan wraken.

VRAAG AAN GRIFFIER

  • Als u als ouder ven mening bent dat een uitspraak/een gezegde zo belangrijk is dat u dat vermeldt wil zien in het proces-verbaal( hierna P.V.), dan verzoekt u de griffier die uitspraak te willen noteren. Het is niet uitgesloten, dat een griffier al een soort standaard proces-verbaal klaar heeft liggen op basis van de door u ingezonden stukken. Wat u als ouder(s) dan ook zegt, wordt dan niet genoteerd. Daarom ons advies: vraagt u om vermelding in het P.V.! Er zijn ook in 2025 nog steeds zo’n 3000 uithuisplaatsingen per jaar. Omgerekend over alle rechtbanken ( 11) komt dit neer op ongeveer 270 uithuisplaatsingen per jaar per rechtbank en dat is weer omgerekend 5-6 per week. Hoezo? Waarom dit vermelden en vragen? Hierom : een oud kinderrechter te Gouda vertelde eens: “ik deed wel 4-5 uithuisplaatsingen per week. Soms twijfelde ik wel eens, maar wees dan altijd toe aan de aanvragende jeugdinstantie”.
  • uit de praktijk bij de rechtbanken: houd er rekening mee, dat een vorige zitting altijd kan uitlopen. Dit uitlopen kan wel tot een uur oplopen.Daar kunt u niets aan doen. Wel moet u ook de wachtende advocaat betalen.

Wilt u meer informatie over de werkwijze van kinderrechters: zie Informatieblad nr. 4 Structurele fouten bij de kinderrechtspraak
of over de (30) redenen voor uithuisplaatsing: Informatieblad nr. 15
Wilt u actie tegen deze nepzittingen: zie ons Informatieblad nr. 9 Actiepunten kinderrechtspraak.
Wilt u meer lezen over “het belang van het kind” en “opvoedingsvaardigheden” zie Informatieblad nr. 31, 32 en 33
Onze Informatiebladen zijn niet allemaal actueel. Heeft u commentaar reageert u a.u.b. om onze informatie up-to-date te houden!

Download:  REFLECTIE-ONDERZOEK door RECHTERS

Mail naar:  

 

 

Moties (23 in totaal) naar aanleiding van het debat   PLEEGMEISJE VLAARDINGEN

WOENSDAG 5 MAART 2025 10:15 – 17:30 uur Zaal: Plenaire zaal.
Er is verschil in moties, maar de mooiste is toch die van Dobbe en Bruyning: recht op omgang met je uithuisgeplaatste kind(eren).
Wat een leed als die tirannieke jeugdinstantie(s) je de omgang met je kind(eren) ontneemt en er al snel ouderverstoting begint.
Kinderen gijzelen, ouders folteren: dit doen Nederlandse jeugdinstanties! U weet de redenen: kinderen zijn geld/inkomen/baan!
We kunnen al deze moties niet allemaal hier publiceren. Daarom klikt u ze zelf aan of om de downloaden of om uit te printen.

 

Dagoverzicht

Sprekerslijst

Debat over Debat over het onderzoek naar de pleegzorg van een mishandeld meisje in Vlaardingen

 

Voor meer zie:  Debat over het onderzoek naar de pleegzorg van een mishandeld meisje in Vlaardingen

 

WAT EEN SCHRIK WAT HEFTIG

TOPJE VAN DE IJSBERG?

Dit is gebeurd onder toezicht van een “Gecertificeerde” Instelling (waarschijnlijk dus W.S.G.) en dan binnen de pleegzorg.

Wie kan meer informatie geven over deze situatie van een kind in pleegzorg?
Dit is een foto van een verbrand ruggetje bij een jonger kind. We willen jouw informatie gebruiken voor dat Debat in de Kamer over dat ernstig mishandelde kind in Vlaardingen mei 2024.

Een Facebookgroep (1 van de 40 groepen), die deze foto herhaald plaatste, geeft geen reactie of wil gewoon niet meewerken (Didier Decharleroi).

Inlichtingen graag naar .
Reacties blijven uiterst vertrouwelijk en alles in goed overleg.

 

2025Z03485 Vragen van het lid Bruyning

2025Z03485   (ingezonden 24 februari 2025)

Vragen van het lid Bruyning (Nieuw Sociaal Contract) aan de staatssecretarissen van Justitie en Veiligheid en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de Kamerbrief “Kabinetsreactie Inspectierapport incident pleegmeisje Vlaardingen van 30 januari 2025”.

1
Bent u van mening dat het voorval in Vlaardingen, zoals we kunnen constateren in de kabinetsreactie over het Inspectierapport incident pleegmeisje Vlaardingen van 30 januari 2025, een incident is? 1)

2
Heeft u kennisgenomen van de eerdere “incidenten” zoals Savannah, Famke, Sharleyne, Ruben & Julian? En kunt u vaststellen of er overlap is in hetgeen door de inspecties in deze gevallen geconstateerd is en in hoeverre de aanbevelingen overeenkomen? Zo ja, wat zijn de overeenkomsten?

3
Kunt u toelichten hoe de screening die de William Schrikker Stichting Jeugdbescherming en Jeugdreclassering (WSS) heeft gedaan op alle 3300 dossiers waar sprake is van plaatsing in een pleeggezin of gezinshuis heeft plaatsgevonden? 2) Wilt u de methode van deze screening met de Kamer delen? En op basis van welke criteria trekken, de WSS en daarmee ook u, de conclusie dat er geen aanwijzingen naar voren gekomen zijn dat het zicht op de veiligheid van de kinderen in het geding is?

4
Kunnen ouders en kinderen erop vertrouwen dat er met de jongeren die nu bij de WSS onder toezicht staan geen vergelijkbare ‘incidenten’ kunnen gebeuren?

5
Heeft u ook andere gecertificeerde instellingen de opdracht gegeven om een toets te doen of de kinderen veilig zijn? Zo nee, waarom niet?

6
Bent u bekend met het artikel in het Dagblad van het Noorden van Erik Bloem en Bas van Sluis 24 januari 2025 met als titel ‘Kinderen in Drenthe en Groningen krijgen te laat jeugdbeschermer over de vloer’? 3) Zo nee, kunt u dit artikel lezen?

7
Kunt u aangeven hoe Gecertificeerde Instellingen (GI’s) zicht kunnen hebben op de veiligheid van jongeren als ze te maken hebben met structurele personeelstekorten en er nog altijd veel jongeren geen (vaste) jeugdbeschermer hebben en er dus ook geen toezicht is?

8
Kunt u aangeven welke stappen er gezet zijn naar aanleiding van het artikel in het Dagblad van het Noorden van Erik Bloem? Indien er nog geen stappen gezet zijn, welke stappen bent u voornemens te gaan zetten?

9
Heeft u kennisgenomen van de bijdrage van jeugdrecht advocaat Mieke Krol op Linkedin 4) van 18 februari 2025 waarin zij het volgende citeert uit een beschikking “Het hof is bovendien van oordeel dat de crisisplek waar (de minderjarige) nu verblijft evenmin in zijn belang is. Deze schrijnende situatie dient zo snel mogelijk te worden doorbroken. Hoewel het hof weet dat zich in de jeugdzorg door geldgebrek en onmacht om over de gemeentegrenzen te kijken schrijnende situaties voordoen, is het pijnlijk om te zien hoezeer een jong kind als (de minderjarige) daarvan de gevolgen draagt. Het hof kan in deze situatie de machtiging uithuisplaatsing slechts bevestigen, terwijl het ziet dat (de minderjarige) al jarenlang de dupe is door het tekortschieten van de overheid.”? Zo nee, kunt u deze bijdrage alsnog lezen?

10
Heeft u kennisgenomen van de opinie van columnist Krijn ten Hove op Linkedin 5) waarin hij zijn visie geeft op de kamerbrief? 6) Zo nee, kunt u alsnog deze post lezen? En deelt u zijn mening?

11
Bent u bekend met de uitspraak van de rechtbank Noord Nederland onder nummer ECLI:NL:RBNNE:2025:360 7), waarin de rechter vaststelt dat er ernstige tekortkomingen zijn in de wijze en mate waarin de GI en de Raad met de vereiste zorgvuldigheid onderzoek hebben gedaan en maatregelen hebben verzocht, en dat die tekortkomingen van zowel procedurele als inhoudelijke aard zijn?  Zo nee, kunt u deze uitspraak alsnog lezen?

12
Bent u bekend met de uitspraak van rechtbank Gelderland onder nummer ECLI:NL:RBGEL:2024:9690 8), waarin de rechter vaststelt dat de GI handelingen heeft gedaan die tegen de wet ingaan en dat de GI stelt dat dit in samenwerking met de moeder is gedaan, maar de moeder zich onder druk gezet voelde? Zo nee, kunt u deze uitspraak alsnog lezen?

13
Bent u bekend met de uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden onder nummer ECLI:NL:GHARL:2024:5659 9) waarin de rechters vaststellen dat [de minderjarige] sinds 22 februari 2024 uit huis is geplaatst en het op 5 september 2024 nog altijd niet goed met haar gaat? Zo nee, kunt u deze uitspraak alsnog lezen?

14
Bent u bekend met de uitspraak van het gerechtshof Den Haag onder nummer ECLI:NL:GHDHA:2024:2272 10) waarin de rechters stellen dat de opgelegde hulp vanuit de gecertificeerde instelling is tot op heden onvoldoende van de grond gekomen, omdat er – 7 maanden na de start van de ondertoezichtstelling – nog geen vaste jeugdbeschermer is? Zo nee, kunt u deze uitspraak alsnog lezen?

 

15
Hoe duidt u deze uitspraken, die slechts een beperkte samenvatting zijn van hetgeen rechters dagelijks voor zich krijgen in hun zittingszalen, waarin keer op keer rechters hun zorgen uitspreken over de veiligheid van minderjarigen in de jeugdbescherming?

16
Hoe kan het zijn dat uit uw brief van 30 januari 2025 het beeld ontstaat dat de kinderen op basis van veiligheidschecks veilig zijn terwijl in bovenstaande uitspraken een duidelijk beeld naar voren komt dat rechters zich steeds vaker juist grote zorgen maken om de veiligheid? 11)

17
Deelt u de mening dat we niet meer kunnen spreken van incidentele onveiligheid maar dat het erop lijkt dat, op basis van alle signalen die vanuit jongeren, ouders gemeenten, advocaten en dus ook rechters nu moeten spreken van structurele onveiligheid?

18
Kunt u aangeven welke stappen er genomen gaan worden met de signalen die rechters afgeven in haar beschikkingen?

19
Hoe denkt u deze structurele onveiligheid aan te gaan pakken?

20
Kunt u deze vragen beantwoorden voor het plenaire debat hierover dat voorzien is op 5 maart 2025?

1) Kamerstuk 31015, nr. 277.

2) Kamerstuk 31015, nr. 277.

3) Dagblad van het Noorden, 24 januari 2025, Kinderen in Drenthe en Groningen krijgen te laat jeugdbeschermer over de vloer (https://dvhn.nl/groningen/Tweederde-kinderen-ziet-te-laat-jeugdbeschermer-29348838.html).

4) LinkedIn post: (https://www.linkedin.com/posts/mieke-krol-48849677_het-hof-is-bovendien-van-oordeel-dat-de-activity-7297662638358945793–_a4?utm_source=share&utm_medium=member_desktop&rcm=ACoAAACoGk8BAKiVZW93kPdQ1KXaFE6tSyqmjCA).

5) LinkedIn post: (https://www.linkedin.com/posts/krijntenhove_het-hof-is-bovendien-van-oordeel-dat-de-activity-7298266219395072002-c?utm_source=share&utm_medium=member_desktop&rcm=ACoAAACoGk8BAKiVZW93kPdQ1KXaFE6tSyqmjCA).

6) Kamerstuk 31015, nr. 277.

7) Rechtbank Noord Nederland, 28 januari 2025, ECLI:NL:RBNNE:2025:360.

8) Rechtbank Gelderland, 9 december 2024, ECLI:NL:RBGEL:2024:9690.

9) Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 5 september 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:5659.

10) Gerechtshof Den Haag, 13 november 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:2272.

11) Kamerstuk 31015, nr. 277.

 

Download:   240125 De Kamerbrief Kabinetsreactie Inspectierapport incident pleegmeisje Vlaardingen van 30 januari 2025

Onvoldoende bewijs voor goede ervaringen met specialistische jeugdzorg

Door Peer van der Helm, Dorien Graas, Geert Jan Stams 3 juli 2024

Hoogleraren Geert-Jan Stams en Peer van der Helm en lector Dorien Graas vinden dat Tilburgse onderzoekers niet bewijzen dat gezinnen goede ervaringen hebben met de gespecialiseerde jeugdhulpverlening. De onderzoekers gaan voorbij aan literatuur en aan complexiteit van de jeugdzorg.

Dat de specialistische jeugdhulp geregeld onder vuur ligt, kan degene die het nieuws volgt nauwelijks ontgaan. Des te verrassender is de conclusie van Bernadette Janssen en Jolanda Mathijssen dat hun ‘voorlopige (onderzoeks)bevindingen tevredenheid aantonen over specialistische jeugdhulp.’ Dat is nogal een conclusie, op basis van een enkel onderzoek, die niet aansluit op die van vele andere studies naar dit thema.

Geen bewijs

In de wetenschap moet je je conclusies stutten met stevig bewijs, bijvoorbeeld uit bestaande literatuur. Dat bewijs leveren Janssen en Matthijssen onvoldoende.

Bron:  Onvoldoende bewijs voor goede ervaringen met specialistische jeugdzorg

———————————————————————————

                                                  MINDER – – MEER
                                        MEESTE – – ONVOLDOENDE

Deze week was het weer raak – wat een artikelen en berichten.
Woorden als MEER en MINDER werden in artikelen of stukken weer eens gebruikt of misbruikt zoals een ieder dat maar kan gebruiken voor eigen winkel of baan.
Bij al die artikelen of stukken vraag je je wel eens af of al die schrijvers, academici, advocaten en onderzoekers niet wat vergeten zijn?
Is dat niet de letterlijke Wettekst en Toelichting van de Jeugdwet 2015?
Als een wet, en ik bedoel de Jeugdwet 2015, duidelijke gaten vertoont dat krijg je daarna een chaos of een landelijke leugensfeer van enorme omvang.
Wie schrijft nog wat over de basis van de jeugdzorg: de Jeugdwet 2015.
Voor wie is het nog duidelijk: hoe de (tien)duizenden uithuisplaatsingen direct verminderd kunnen worden? Wie van de Kamerleden is nog bezig of wil zich inzetten voor die Jeugdwet met duidelijke gaten?
In de Artikelen 2 (taak van de gemeente), 3 (over feitenonderzoek/waarheidsvinding) en
Art. 4 (netwerkplan) lees je veel te weinig – veel te weinig over de taak van de gemeente, de taak van de rechter en de taak van de jeugdzorgwerker.

Bij al dat MEER of MINDER: ontbreekt het NIET aan een betrouwbaar centrum, waar alle gegevens en cijfers beschikbaar zijn? Als je rapporten schrijft, waarom dan slechts de helft van de jeugdinstanties?
ZO vraag je om onbetrouwbaarheid.

Wilt u al deze artikelen over MEER – MINDER- ONVOLDOENDE – SCHRIJNEND nog eens lezen?
We hebben ze voor u verzameld met dan soms of alleen de begintekst + de blauwe link, die u zo kan intoetsen.

Meer hulp nodig

1 https://www.wodc.nl/actueel/nieuws/2025/2/11/meer-hulp-nodig-na-gedwongen-uithuisplaatsing-en-terugplaatsing-kinderen
(Later komt Dutch Child terug op dit rapport van dit dubieuze WODC)
2 https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2025/02/meeste-uithuisgeplaatste-kinderen-keren-niet-meer-terug
3 https://www.trouw.nl/zorg/minderheid-uithuisgeplaatste-kinderen-keert-terug-naar-ouders~bd2a4060/
4 https://www.socialevraagstukken.nl/onvoldoende-bewijs-voor-goede-ervaringen-met-specialistische-jeugdzorg/
5 https://www.facebook.com/share/15pcoVzzGr/ door wachtlijsten kind langer uit huis Mr.Mieke Krol
6 https://www.facebook.com/share/1DTufJqKpG/
langdurig uithuisplaatsen Mr.Mieke Krol. Over het pleegmeisje Vlaardingen (topje van de ijsberg !):
7 https://www.ad.nl/politiek/drama-met-pleegmeisje-vlaardingen-laat-zien-zodra-het-moeilijk-wordt-verlamt-den-haag~a25f9ac8/
8 https://www.trouw.nl/binnenland/drie-schrijnende-bevindingen-uit-het-rapport-over-het-vlaardingse-pleegmeisje~bd149366
9 https://www.ad.nl/binnenland/inspectie-vernietigend-over-hulp-aan-vlaardings-pleegmeisje-medewerker-op-non-actief~affc67a8/

 DOWNLOAD: MINDER MEER MEESTE ONVOLDOENDE DOOR JAN VAN DER KOOI