Hugo de Jonge, zet stappen om te komen tot een helder en door het veld gedragen kader van jeugdzorg

 
Ido Weijers 27 mei 2019, 16:58 ( Volkskrant )
 
Bij de decentralisering van de jeugdzorg zijn kapitale fouten gemaakt, die minister De Jonge – voorheen als wethouder aanhanger van de transitie– nu mag herstellen, betoogt Ido Weijers.
 
Jeugdzorgwerkers voeren actie voor meer geld voor jeugdzorg, minder administratiedruk en het stoppen van de aanbestedingswaanzin door gemeenten. Beeld ANP / Robin van Lonkhuijsen
 
Minister De Jonge zit in een lastige positie. Als oud-wethouder jeugdzorg in Rotterdam behoorde hij tot degenen die beweerden dat de gemeenten met veel minder geld toekonden als zij de verantwoordelijkheid kregen voor de jeugdzorg. De zorg zou beter worden, toegankelijker, effectiever en efficiënter. Terwijl deskundigen waarschuwden voor de risico’s, de haast en de onverantwoorde bezuinigingen, drong hij aan op een spoedige transitie. Nu duidelijk is dat de hele operatie tot een ongekende crisis in de jeugdzorg heeft geleid (onhoudbare kosten voor de gemeenten, gigantisch toegenomen bureaucratie, toenemende wachtlijsten voor specialistische zorg en massale onvrede onder de jeugdzorgwerkers) moet hij proberen daarop zonder te veel gezichtsverlies terug te komen. Voorlopig lijkt hij dat vooral te doen met bluf.
 
Geplaatst in Nieuws.